شروع این بحث مستلزم این هست که بگیم اصلا چرخه چیست؟

چرخه چیست؟

در معنای لغوی چرخه به معنی هرچیزی که در مدت زمان معینی یک محیط مشخص و ثابتی رو پیمایش کنه بهش میگیم چرخه،مثال موتور ماشین مثلا 1000 rpm هست یعنی چی؟یعنی در هر دقیقه 1000 دور میچرخد(Round Per Minute)،خب کجا رو میچرخه ؟یه محیط مشخصی رو میچرخه در این صورت خب طول دوره یا پریود یا زمان چرخش این چرخه 1 دقیقه یا 60 ثانیه هست و خب محیطی هم که میچرخه حالا اون محیط داخل موتور هرچی هست ضرب در 1000 بشه میشه همون یا مثلا فکر کنین هر 24 ساعت یک بار زمین دور خودش میچرخه که میشه چرخش مقدار فاصله این گردش میشه محیط گردش و 24 ساعت میشه پریود یا طول دوره یا زمان این چرخش،خب این از این معنی چرخه رو فهمیدیم بریم سراغ فارکس.

چرا اصلا باید بگیم که چرخه ها داخل فارکس هستند؟خیلی سادس با یه نگاه سطحی به بازار هرکسی میتواند قضاوت کند که یکسری از اتفاقات داخل بازار دوباره و دوباره در حال رخ دادن هست این یعنی چرخه وار بودن و خب یکسری جاها هم رخ نمیدهد این یعنی فقط یک یا چند چرخه نیست و تعداد زیادی شاید بینهایت چرخه در بازار وجود دارد.هرچند با توجه به توضیحاتی که داخل کتاب های منتشر شده داخل وب سایت (از اینجا میتونین کتاب هارو ببینین) هست میدانیم که این بازار ذاتا چرخه وار هست ولی هیچ کدام از کتاب ها تا حال نگفته اند چرا چرخه وار هست.

دلیلش بسیار ساده است،داخل بازار چه کسانی درحال معامله هستند؟ طبیعتا انسان ها! ما انسان ها به عنوان موجوداتی که تمام اتفاقات دور و برمون تاکید میکنم همه اتفاقات از گردش کره خاکی بگیر تا شب و روز و ساعت ها و کارهای روزمره و حتی خلق و خو و حتی کوچکترین سلول ها و اتم های بدن و اطرافمون که در حال حرکت هستند و ...  همگی به صورت چرخه وار و تکراری هر روز در حال اجراست ،طبیعیه بازاری که داخلش معامله میکنیم هم باهاش به صورت تکراری و چرخه وار رفتار کنیم و از اونجایی که تعاملات در بازار حرکت قیمت در بازار نتیجه کش مکش معامله گران در بازار میباشد یک رفتار چرخه وار خواهد داشت چون ما داریم با قیمت به صورت چرخه وار بازی میکنیم .

پس تا اینجا فهمیدیم که بازار به صورت چرخه ای در حال حرکت هست و ما با مفاهیم این چرخه در حال تعامل هستیم.

رایج ترین و راحتترین روش برای درک چرخه ها در بازار ،درک امواج هست.امواج سینوسی و کسینوسی بهترین راه برای درک حرکت چرخه ای در بازار هست. یعنی ریاضی! بله این بازار یک پایه و اساس ریاضی داره و کلا دنیای اطراف ما بر اساس ریاضیات و فیزیک بوجود اومده که خیلی راحت میشه با یک جستجو و مطالعه در مورد نسبت طلایی 1.618 میتوان فهمید که تمامی موجودیت های اطراف ما همش ریاضی بوده و دستخوش تغییراتی از فیزیک هست.

با این تفاسیر ما میدانیم که چرخه ها در بازار فارکس نقش به سزایی دارند.منتها قبل از ادامه در بازار میریم سراغ توضیحات مربوط به امواج تا بتونیم به صورت تئوری چرخه رو درک کنیم و بعد بریم سراغ بازار های مالی.

امواج و چرخه در بازار فارکس

همانطور که در تصویر بالا میبینید انواع مختلفی از چرخه ها و امواج را ما داریم منتها راحتترین مورد برای درک ایچ سیکل های تکرار شونده امواج دایره ای یا امواج سینوسی است.در تصویر زیر نمونه ای از امواج را خواهید دید:

چیزی که در تصویر بالا میبینید تصویری از یک موج سینوسی کامل هستد در بازار فارکس قسمت افقی یا زمان را داریم و به جای محور عمودی که دامنه نوسان موج سینوسی هست ما قیمت را داریم و طبیعتا قیمت نیز دارای دامنه نوسان میباشد که هم اکنون در بازار شاهد آن هستیم.

بازار فارکس یک مفهوم کاملا ریاضی و قابل محاسبه هست

اگر این شکل را به صورت دو نیم دایره (دو تا نیم سیکل) در نظر بگیریم در این صورت شعاع این دایره برای ما دامنه یا همان قیمت را ایجاد میکند و محیط دایره برای ما زمان را نشان میدهد.حالا که روی دایره فهمیدیم روی نیم دایره هم به همان صورت هست با این تفاوت که در این نیم دایره یک نیم دایره با مقادیر مثبت و یک نیم دایره با مقادیر منفی خواهیم داشت به طوری که به ازای یک مقدار مثبت داخل دایره یک مقدار منفی خواهیم داشت.یعنی تفاصل مقادیر منفی و مثبت برای ما صفر را بوجود بیاورد،معنی تعادل در چرخه و بازار فارکس از این بخش بدست می آید.همچنین اگر به مطلب " همه چیز درباره مکدی ها در بازار فارکس " رو مطالعه کرده باشین متوجه خواهید شد که خط صفری که در مکدی ها ایجاد شده در واقع همان مقداری است که از تفاضل مقادیر مثبت و منفی بین دو نیم سیکل بوجود می آید.(دقت کنین این بازار کاملا با قوانین ریاضی و فیزیک داره جلو میره و دیگر هیچ!)

همچنین با توجه به همان مطلب شما میدانید که خط صفر مکدی درواقع نشان دهنده همان میانگین های متحرک هست پس چی شد؟مفهوم میانگین از اینجا وارد بازار فارکس شد و میانگین به عنوان خط صفر ،خط تعادل،خط کش اندازه گیری طول چرخه ها و ... بوجود آمد و دلیل استفاده از میانگین در بازار شد.(توجه کردین هرچی اندیکاتور توی بازار میبینین همش از میانگین ساخته شده به نظرتون چرا؟) در نتیجه چه اتفاقی افتاد شما با عبور قیمت از میانگین (همون کراس خودمون) میانگین میتونین طول چرخه رو بفهمین و با اندازه گیری فاصله قیمت تا میانگین میتونین دامنه نوسان این چرخه رو بفهمید.به این میگن قطعیت در بازار فارکس!!!

چرخه ها در کندل ها

قبل از اینکه بریم برای بررسی چرخه ها در کندل ها مواردی هست که باید بیان و درک بشوند.

چرخه ها چندین قانون و قاعده دارند که به شرح زیر هست: یک چرخه یک نقطه شروع دارد این نقطه شروع هم به صورت زمانی و هم به صورت قیمتی مطرح هست ،از طرفی یک چرخه یک مدت زمانی را طی میکند و به اصطلاح دوره زمانی یا پریود این چرخه شناخته میشود و در انتها یک مقدار پایان داریم که ماند نقطه شروع هم به صورت زمانی و هم به صورت قیمتی بررسی میشود.همچنین علاوه بر این ها چرخه یک نقطه برای بیشترین مقدار مثبت و یک نقطه برای بیشترین مقدار منفی را دارد که هر دو این نقطه ها باز به صورت زمانی و قیمتی مطرح هستند.

در حالت کلی 4 نقطه داریم شروع ،بیشترین مقدار ،کمترین مقدار و پایان که هم به صورت قیمتی و هم به صورت زمانی بررسی مشوند.

خب تا اینجا که هرچیزی گفته شد درواقع همان قوانین امواج سینوسی هست که به سادگی میتونین در موردشون توی گوگل بخونید.

و اما در مورد چرخه در کندل



به قطع کندل مهمترین اختراع داخل بازار برای ما هست،اما دلیل این بحث چیه؟ در ادامه میفهمیم چرا این گفته طلایی هست.

یک کندل از 4 نقطه تشکیل شده :نقطه شروع،نقطه بیشترین مقدار،نقطه کمترین مقدار و نقطه پایان!(چقدر عجیب) صد در صد کندل ها در بازار فارکس این نقاط را دارند همچنین زمان این نقاط نیز هست پس یک کندل به صورت کامل برای ما یک کندل رو نشون میدهد.

اختراع کندل باعث جایگزین شدن سالید لاین (نمایش قیمت به صورت خطی) در بازار با کندل شد.

خب چرا این اختراع مهمه ؟چون زمان داره مثلا یک کندل یک ساعته قیمت و زمان شروع (Open) ،قیمت و زمان بیشترین مقدار یا های (High)،قیمت و زمان کمترین مقدار (Low) و قیمت و زمان پایان (Close).

آیا این همان چرخه نیست؟

چرخه وایکوف

قبل از ادامه و توضیح این چرخه بهتر هست یکسری اطلاعات بیشتر در مورد چرخه هم داشته باشید.ما سعی نکردیم بازار فارکس رو به عنوان یک موجودیت ترسناک و غیر قابل فهم به شما انتقال بدیم، سعی کردیم با راحتترین مثال ها این موارد رو آموزش بدیم در این مورد هم به یکسری اطلاعاتی از قبیل روند چرخه ها به شما خواهیم گفت.

هر چرخه از 4 مرحله اصلی تشکیل میشود

  • مرحله انباشت (Accumulation)

این مرحله مربوط به این هست که قیمت ها برای مدتی نزولی بودند و الان معامله گر باهوش در کمترین قیمت اقدام به خرید میکند و منتظر بالارفتن قیمت میشود.در واقع فرض میکنیم قیمت در کف ترین حالت خود قرار دارد و از این بیشتر قرار نیست نزول ادامه پیدا کند.همه فکر میکنند وقتی سیگنال فروش دریافت کردیم باید بفروشیم و وقتی سیگنال خرید دریافت کردیم باید بخریم در صورتی که به این شکل نیست.در نبود خریدار میفروشیم و در نبود فروشنده میخریم.

  • افزایش(Mark-Up)

مرحله بعدی در چرخه بازار این هست که قیمت ها رفته رفته افزایش پیدا میکنند و چرخه وارد مرحله صعودی میشود،در این قسمت سرمایه گذاران و خریدارانی که با روند معامله میکنند متوجه میشوند که روند تغییر کرده و وارد روند صعودی میشوند.

  • توزیع(Distribution)

مرحله توزیع درواقع همان ساید شدن بعد از یک روند صعودی یا نزولی است،قابل ذکر هست که این مراحل همگی هم برای روند صعودی و هم برای روند نزولی صادق هستند و صرفا روی روند صعودی توضیح داده شدن و هیچ تفاوتی ندارند.در این مرحله فروشندگان دوباره وارد بازار میشوند و بازار با برخورد به خطوط حمایت توسط خریداران حمایت میشود ولی قیمت دیگر توان حرکت ندارد و نمیتواند از این منطقه ساید خارج شود.

برای اطلاعات بیشتر در مورد بازار ساید میتوانید " همه چیز درباره بازار روند دار و بدون روند " را مطالعه کنید.

  • کاهش(Mark-Down)

در نهایت بعد از اینکه خریداران نتوانستند بر فروشندگان غلبه بکنند.یک نزول اتفاق می افتد. در واقع بزرگترین اتفاق در چرخه وایکوف همین مرحله هست.در این نقطه ما شاهد اتفاقات انتهای بازار میشویم و باید از ورود به معامله خرید در انتهای یک روند صعودی خودداری کنیم.

نیاز به توضیح هست که تمامی مراحل بالا در چرخه وایکوف نیز هستند و باید بگوییم که درواقع این مراحل نتیجه گیری شده از چرخه وایکوف میباشند.هرچند چرخه وایکوف فقط برای بازار های مالی نیست و در جاهای دیگر نیز مورد استفاده قرار میگیرد ولی در جهان چرخه هایی وجود دارد که صرفا برای بازارهای مالی هست مانند  چرخه سیاست های انقباظی و تسهیلی بانک مرکزی یا چرخه بازار وال استریت یا چرخه بازار مسکن  و ... .

چرخه ها در تمام ابعاد زندگی ما تاثیر دارند و شاید بهتر است بگوییم ما بر اساس چرخه ها داریم عمل و زندگی میکنیم.در طبیعت نیز چرخه های بسیاری وجود دارند یکی از معروف ترین آن ها چرخه کربن میباشد.

ویکی پدیا : 

"چرخهٔ کربن چرخه‌ای بیوژئوشیمی است که فرایند مداوم ترکیب و آزادسازی کربن و اکسیژن را در میان زیست‌کره،[الف] خاک‌کره،[ب] آب‌کره،[پ] خاک‌سپهر،[ت] و جو زمین[ث] توصیف می‌کند و در آن انرژی و حرارت ذخیره و دفع می‌گردد.[۱] همراه با چرخهٔ نیتروژن و چرخهٔ آب، چرخهٔ کربن نیز شامل دنباله‌ای از رویدادها است که باعث برقراری زندگی روی زمین می‌شود.[۲] چرخهٔ کربن نقش بسیار مهمی بر اثر گلخانه‌ای و گرم‌شدن زمین دارد، از این‌رو آگاهی یافتن از عملکرد آن، دخالت انسان در آب و هوا را ممکن ساخته و برای اندازه‌گیری تأثیر آن و یافتن پاسخی مناسب برای آیندهٔ زمین امری کلیدی به‌شمار می‌رود."

لینک مطلب کامل چرخه کربن در ویکی پدیا از " اینجا " میتوانید مطالعه کنید.

یکی دیگر از مهمترین و معروفترین چرخه های بازار و قیمت چرخه معروف کندارتیف یا همان امواج کندارتیف میباشند.که اشاره به دو دسته از چرخه ها به صورت 40 یا 50 ساله به عنوان چرخه های بلند مدت و 300 ساله به عنوان چرخه های بسیار بلند مدت دارد.

هرچند این نظریه هم اکنون دیگر توسط اقتصاد دان ها پذیرفته نیست و منتقدین میگویند که این نظریه و چرخه نیازمند شناخت الگوهایی در بازار باشد که شناخته شده نیستند.

بر اساس این نظریه چرخه های اقتصادی در بازار داره سه فاز و مرحله میباشند: که شامل 1) گسترش 2) رکود (stagnation) 3) بحران اقتصادی(recession) میباشد.

لینک مطلب امواج کندارتیف در ویکی پدیا از " اینجا " میتوانید مطالعه کنید.

در هرصورت و به هر شکلی مد نظر ما نوع چرخه نیست درواقع مهم وجود این مبحث هست که چرخه ها وجود دارند و به شدت دنیای اطراف مارا پوشانده اند به طوری که ما برخواسته از همین چرخه ها هستیم حتی تولد تا مرگ هر موجود زنده ای به صورت چرخه وار هست.

امواج الیوت

قصد ما از مطرح کردن امواج الیوت توضیح تخصصی در این مورد نیست،صرفا یک دید کلی از تمامی مطالب پیرامون بازار را در حال ارائه هستیم تا ماهیت و ذات بازار فارکس را شناخته و در نتیجه تعامل راحتتری با آن داشته باشیم.

به تصویر زیر توجه کنید :

چیزی که در تصویر بالا میبینین بیشتر در مورد فرکتالی و تو در تو بودن بازار در موردش بحث شده و چیزی که ازش برداشت میکنین نهایتا این هست که تجمیع امواج به شما روند کلی بازار و تمایلات و تغییرات قیمت را نشان میدهد.ولی این همه ماجرا نیست،اول از همه باید بدانید که ما در بازار با امواج و چرخه ها به صورت دایره ای و ساده طرف نیستیم و امواج مانند شکل فوق به صورت خط در حال نمایش هستند که ما اینها را با رسم خطوط روند یا همان ترندلاین ها میتوانیم ببینیم.ترند لاین ها به صورت کامل در " دوره پرایس اکشن " تدریس شده اند.

بازار به صورت تو در تو ایجاد و تکمیل میشود،ولی این تو در تو بودن دلیلش چی هست؟ما که در بازار فقط یک قیمت و یک زمان داریم پس چرا اینگونه هست؟خب دلیلش دوتا مورد هست ،مورد اول اینکه ما قیمت را در بازه های زمانی تقسیم شده مساوی بررسی میکنیم که به مفهوم کندل ها میرسیم .درواقع قیمت در یک کرانه قرار میگیرد و در یک بازه زمانی خاص رفتار قیمت مورد تحلیل هست. (برای مطالعه بیشتر به " همه چیز در مورد کندل ها " مراجعه کنید.)

مورد دوم اینکه ما نیاز داریم تا بازار را به صورت تیکه تیکه بررسی کنیم تا بتوانیم نقاط عطف بازار را پیدا کنیم.به عنوان مثال وقتی یک دایره را به 4 قسمت تقسیم میکنیم نقاط عطف در ضرایب 4 بوجود می آید به همین دلیل برای بررسی یک موج یا چرخه ما از تناسبات و فراکتال ها بهره میجوییم.

در مورد امواج الیوت نیز همین ها برقرار هست هر موج یا لگ قیمتی خودش به چندین موج تقسیم میشود و مورد بررسی قرار میگیرد. به عنوان مثال هر پترن i در بازار خود میتواند یک پترن V و یا یک پترن N شود.این یعنی هر موج به صورت تو در تو و فرکتالی بررسی میشود همچنین هر موج میتواند شامل چندین موج باشد ،به صورت ساده تر ما میتوانیم یک موج اصلاحی را یک مورد کامل و روند در نظر بگیریم، مسئله زمان هست.

پس ما فهمیدیم که الیوت نیز به نوعی در حال بررسی و تحلیل امواج میباشد.

ویلیام دلبرت گن

اکثر ما با آقای ویلیام دلبرت گن و مربع 9 تایی وی آشنا هستیم و میدانیم که آقای گن قیمت و زمان را به زاویه تبدیل میکرد و با مقایسه یک پارامتر واحد تمایلات قیمت و زمان را تحلیل میکرد و معاملات خود را انجام میداد.البته ناگفته نماند که این مربع 9 تایی فقط یکی از تحقیقات اقای گن هست و ایشون حدود 48 کتاب در مورد بازار نوشته اند که در آینده در سایت بارگذاری خواهد شد.

خب سوال اصلی اینجاست چرا آقای گن قیمت و زمان را به زاویه تبدیل میکرد؟آیا واحد دیگری برای تبدیل و تحلیل وجود نداشت ؟یا سوال بهتر آقای گن در بازار چه دیده بود که این دو پارامتر را به زاویه تبدیل کرد؟ 

به طبع با کمی تفکر میفهمیم که ایشون درواقع درحال مطالعه و تحلیل مثلثات در بازار بودند و اگر با مبحث خطوط روند یا ترند لاین ها در بازار آشنا باشید متوجه خواهید شد که زاویه حرکتی این امواج و خطوط در بازار مورد مطالعه ایشون بوده و به این خاطر در حال تبدیل قیمت و زمان به زاویه بودند.

درمورد تحقیقات آقای گن در پست های بعدی بحث خواهیم کرد.

در شکل بالا مربع 9 تایی گن را میبینید آقای گن در واقع یک مربع و یک مثلث را در داخل دایره محاط کرده است که مربع این دایره را به 4 قسمت مساوی و مثلث دایره را به 3 قسمت مساوی تقسیم کرده است. بر اساس تقسیم بندی 360 درجه در دایره ما دارای 90 ،180 ، 270 و 360 درجه هستیم و بر اساس مثلث دارای 120 ، 240 و 360 درجه هستیم که این ها باز اشاره به امواج و مثلثات و پایه ریاضی و فیزیکی بازار دارند.

ایچیموکو - گوییچی هوسودا (Ichimoku Goichi Hosoda)

برای آموزش کامل این اندیکاتور و روش معامله با آن میتوانید در " دوره آموزشی جامع ایچیموکو " که توسط مجموعه فرکتالز تدریس شده شرکت کنید.

خب شاید این مورد یکی از ترندترین مطالبی هست که داخل ایران باهاش طرف هستیم ،هرچند اگر دنبال این اندیکاتور و مطالبش خارج از ایران باشین فارغ از درست و غلط بودن اطلاعات یک هزارم مطالبی که داخل کشور هست رو هم نمیتونین پیدا کنین.(ما همیشه همه چیزو بزرگش میکنیم!)

در هر صورت کاری با حواشی پیرامون این اندیکاتور نداریم ولی شاید بگیم یکی از کاملترین اندیکاتور ها در حوزه فارکس و اصلا بازار های مالی چه داخلی و چه خارجی است ،هرچند باید توجه کنیم که پایه و اساس تفکر پشت همه اندیکاتور ها ، نه فقط این اندیکاتور ، مهم هست و باید بهش توجه داشته باشیم.

اول این متن اشاره کردیم که خط صفر چگونه بوجود آمد و نحوه تولد و به کارگیری میانگین در این بازار چگونه هست.این اندیکاتور هم ساخته شده از 5 جزء میباشد که 4 جزء از اینها میانگین بوده و یک مورد همان خود قیمت هست.(اگه اطلاعی از نحوه ساخت و ایجاد این میانگین ندارین بهتر هست ابتدا داخل سایت در مورد این اندیکاتور از اینجا مطالعه کنید یا برای اطلاعات کاملتر و آموزش کامل دوره جامع ایچیموکو رو  از اینجا ثبت نام کنید.)

من حتی میتونم به شما اینو بگم که اون خط 5 ام که با عنوان چیکو اسپن میشناسیم و قیمت شیفت شده را نشان میدهد ،اون هم برای نمایش چرخه ها ساخته شده است.در هر صورت در هر اندیکاتوری که از میانگین ها ساخته شده ،چرخه ها مد نظر ماست و از اون استفاده میکنیم.

ایچیموکو هم با توجه به اسمش که با نام تعادل در یک نگاه میشناسیم درواقع خطوط تعادل چندین فرکتال را یکجا نشان میدهد به همین خاطر به این اسم شناخته میشود.و خب شما زمانی که بتوانید چندین تایم فریم را به صورت یکجا ببینین و تمایلات در  آنهارا دریابید به صورت کامل میتوانید این بازار را تحلیل کنید.

علاوه بر این ایچیموکو داره دو شیفت اجزا هم هست.اولین مورد مربوط به شیفت ابر کومو هست که به تعداد 26 تا یا به اندازه کیجنسن به سمت راست یا جلو شیفت داده شده است و جزء دوم که چیکو اسپن میباشد به اندازه 26 عدد یا به اندازه کیجنسن به سمت چپ یا عقب شیفت داده شده است.

لازم به توضیح هست که در این بحث با درک مفاهیم امواج و سینوس ها و مثلثات درمیابیم که شیفت ها همان اختلاف بین تایم فریم ها میباشند یا همان اختلاف فازی که در امواج وجود دارد به عنوان مثال در همین مربع 9 تایی گن ما از یک اختلاف 90 درجه داخل مربع قرمز رنگ برخورداریم و هر گوشه مربع با گوشه بعدی 90 درجه اختلاف دارد. در ایچیموکو هم این اختلاف 26 هست ولی درجه نیست در اینجا!

از طرفی چیکو با اینکه عقبتر از قیمت هست ولی گذشته نیست! و کومو هم با اینکه جلوتر از قیمت هست ولی آینده نیست.این مبحث خیلی مهم هست کومو درواقع تمایلات بازار ما هست که از گذشته داریم ولی برای اینکه در آینده بدانیم به کدام اتفاق در گذشته از نظر زمانی رسیده ایم در آینده قرار داده ایم مانند این هست که یک آلبوم از تصاویر گذشته خود داریم و هر سال روز تولدمان با اینکه یکسری تصویر به آن اضافه میکنیم تصاویر یک سال پیش خود را نیز میبینیم الان دقیقا از لحاظ زمانی در اتفاقات یک سال گذشته هستیم و تصاویر امروز را به یک سال بعد منتقل می کنیم این از کومو.

از آن طرف وقتی میگوییم چیکو گذشته نیست به این دلیل هست که شما فکر کنین در یک سال قبل قرار داریم و یکسری تصویر در آلبوم به ما نشان میدهند و میگویند که این تصاویر شما در سال بعد هست حالا انگار شما دارین اینده خود را میبینید پس چیکو اسپن آینده ای هست که در گذشته نمایش داده میشود و کومو گذشته ای است که در آینده به آن میرسیم.

و در کل همه اینها هیچ اختلاف زمانی باهم ندارند فقط در یک فاز نیستند.اینگونه نیست که یکی از آینده آمده باشد و یکی به گذشته رفته باشد همه اینها در حال قرار دارند فقط در فاز متفاوتی هستند.برای درک بحث فاز ها میتوانید در دوره ایچیموکو ثبت نام کنید.

همانطور که میبینید چرخه ها در بازار مانند مواردی که به صورت نرمال در تئوری میبینیم نیست و متفاوت هست و شکل های مختلفی میتواند داشته باشد.

آقای ساساکی در کتاب خود در تعریف ایچیموکو سه اصل مهم را بررسی میکند و این اصول عبارتند از تحلیل امواج، تحلیل زمان ، و تحلیل قیمت. تحلیل امواج بخش مد نظر ماست که از آن استفاده میکنیم.

برای توضیحات تکمیلی میتوانید " ترجمه (فارسی) کتاب ایچیموکو کینکو هیو ساساکی - Ichimoku Kinko Hyo Sasaki " را به صورت رایگان دانلود و مطالعه کنید. وی در کتاب خوب انواع مختلفی از پترن ها و الگوهای امواجی که میتواند رخ دهد را توضیح میدهد.

مفاهیم پایه ای چرخه

خب سوال مهم اینجا پیش می آید چگونه اینهارا پیدا و تحلیل بکنیم.برای اینکار یک گریزی میزنیم به مفاهیم و قوانین چرخه ها.

به طور کلی چرخه ها از 4 مفهوم بهره میبرند:

  1. اصل حاصل جمع
  2. اصل همزمانی
  3. اصل هارمونی
  4. اصل تناسب

اما تعریف این موارد چه هستند؟

1. اصل حاصل جمع :

بر طبق این اصل حرکت چرخه اصلی و فعال در بازار یا حرکت قیمت نتیجه حاصل جمع تمامی چرخه های داخل بازار هست در حال دیدن آن هستیم به عنوان مثال میتوانید به تصویر بالا به بحث امواج الیوت مراجعه کنید.یا اگر یک مثال دیگر بگوییم فرض کنید چندین چرخه با ارتفاع های مختلف داریم در این صورت چرخه برآیند بازار مجموع تمامی این چرخه ها خواهد بود. به عنوان مثال و برای تست میتوانید 3 عدد مکدی با تناسب های 4 برابر و یک چهارم و تنظیمات دیفالت مکدی را مقادیرشون رو باهم جمع کنید و به صورت اوسیلاتور رسم کنید نتیجه بدست آمده اثبات همین اصل خواهد بود.

2. اصل هارمونی

اصل هارمونی هم این را بیان میکند که چرخه های مجاور معمولا با اعداد کوچک رند به هم مرتبط هستند این عدد معمولا 2 هست و گاهی اوقات 3 میباشد.خب این چه معنی میدهد طبیعتا ارتباط این چرخه ها با اعداد رند به هم هیچ ارزش افزوده ای به ما نمیدهد خب پس لب مطلب چی هست؟استفاده از این اصل به این صورت هست که الان اگر یک چرخه داشته باشیم و 20 روزه باشد چرخه کوچکتر 10 روزه و بزرگتر 40 روزه است و خب همپوشانی و هم جهت بودن این چرخه ها به ما کمک خواهد کرد که روند اصلی اصلاح های داخل روند و انتهای هرکدام از این حرکات را بدانیم.(این اصل جایی استفاده میشه بحث از اشباع نیز هست و ما میتوانیم با چرخه ها اشباع قیمت رو در لگ های قیمتی تشخیص داده و به موقع ورود و خروج کنیم.)

3. اصل تناسب

اصل تناسب این را بیان میکند که دامنه و دوره چرخه های متناسب نیز باهم تناسب دارند. به عنوان مثال اگر یک چرخه با دوره 20 و دامنه 100 داشته باشیم در این صورت چرخه دو برابر آن دامنه 40 و دامنه 200 و چرخه یک دوم آن دوره 10 و دامنه 50 دارد.ما نیاز داریم که برای تحلیل بازار به صورت فرکتالی عمل کنیم و در نتیجه آن چرخه های متناسب با چرخه فعلی را بررسی کنیم دلیل اینکه این هست که شما با بررسی چرخه های متناسب با چرخه فعلی میتوانید شروع پایان نقاط اکسترمم مثبت و منفی موج را پیدا کنید و خب پیدا کردن این نقاط همان پیدا کردن چرخه روی قیمت است.

4. اصل همزمانی

بر این مطلب تاکید دارد که چرخه ها با طول دوره یکسان تمایل شدید دارند تا کف های همزمان ایجاد بکنند. خب این تعریف تئوری این مطلب هست خودم هم وقتی این جمله را میخوانم به درک خاصی نمیرسم.بیاید بهتر از این تعریف بکنیم.به جای چرخه ها بیاین بگوییم که میانگین ها چرا که میانگین ها همان خط تعادل چرخه ها و نشان دهنده همان چرخه ها هستند و دوره میانگین همان دوره چرخه هست. اصل همزمانی میگوید که چرخه ها تمایل دارند تا در یک زمان مشخص کف ها یا دره هایی یکسان ایجاد کنند. اولا این بحث کاملا منتفی است چون دامنه نوسان چرخه های مختلف میتواند متفاوت باشد و بر اساس اصل تناسب که گفته شد،چرخه های متناسبی باید در تحلیل استفاده شود و خب این چرخه های متناسب دوره های متناسب و دامنه های متناسب دارند.در اصل چرخه ها به صورت فقط زمانی بررسی میشوند چرا که بر اساس قوانین ریاضی و فیزیکی امواج فقط بر اساس زمان تحلیل میشوند و دامنه نوسانی هیچ تاثیری در تحلیل ،برگشت ادامه و ... امواج ندارد.(دلیل اینکه میگن ایچی فقط زمانی هست همینه ،البته این حرف هم خیلی اشتباه هست ایچی هم زمانی هست و هم قیمتی! چرا که از قیمت و زمان ساخته شده و بدون قیمت اصلا ناقص هست پس هم زمانی و هم قیمتی هست ولی کاربردش بیشتر توی بخش زمانی هست یعنی بیشتر بعد زمانی آن عملکرد دارد و توی زمان قوی تر عمل میکند.) همان کف و سقف حاکم در بازار که کف ها و سقف های چند تایم فریم در یک زمان یکی باشد.از طرف دیگر طبق تعریف میگوییم چرخه هایی با طول یکسان ،خب اگر شما 20 تا چرخه با طول چرخه یکسان داشته باشید یعنی انگار یک چرخه دارین همشون روی هم میفتن.روی ایچیموکو اینو معنی کنیم به این معنی هستش که مثلا اسپن بی تایم نیم ساعت همان کیجنسن تایم یک ساعته هست پس ما دوتا کیجنسن داریم یکیش برای تایم یک ساعت با دوره 26 و یکیش برای تایم فریم نیم ساعت باز هم با دوره 26 پس این دوتا کیجنسن تمایل دارند تا کف های هم زمان ایجاد بکنند. (در اینجا بحث دوره زمانی نیست که چرخه ها با دوره یکسان رو مورد بررسی قرار میدهد بلکه کرانه های بررسی هست چون یکی 26 کندل در نیم ساعت هست یکیش 26 کندل در یکساعت.)


و اما مهمترین بخش از این بحث این هست خب چطوری قراره از این چرخه ها استفاده کنیم؟

یک مفهوم خیلی مهم که هست اینه که حتما باید از چرخه ها به صورت زمانی استفاده کرد چرا که با شروع زمان چرخه شروع میشود در یک چهارم به حد نهایت خود میرسد در نیم سیکل نصف حرکت را انجام میدهد در یک چهارم بعدی به بیشترین مقدار منفی خود میرسد و در کل دوره یا سیکل کامل به انتها میرسد.هیچ چیز جلودار انجام وظیفه آن نیست چرا که زمان اصلاح ندارد و همیشه در حال گذر هست.

پس چرخه ها به صورت زمانی مورد بررسی قرار میگیرند.این شروع و بررسی چرخه ها از کجاست؟بسیار ساده هست از یک هایست های یا لوست لو شروع میکنیم تا چرخه هارو محاسبه کنیم.

به تصویر زیر توجه کنید:


در این تصویر میبینید که از یک لو شروع کردیم و بعد از 78 کندل دوباره یک لو برای ما ایجاد شده اگر از این لو 78 کندل هم جلوتر برویم باز یک لو هست و این چرخه برای ما تکمیل شده و بر اساس قوانین هم فازی دو حرکت یکسان اتفاق افتاده یعنی در وسط چرخه در لو قرار داریم در آخر چرخه هم در لو قرار داریم پس این چرخه به دوره بزرگتر منتقل میشود و چرخه دوباره بزرگتر میشود و به 156 کندل انتقال پیدا میکند و ادامه میدهیم. خب یه چیز جدید اگر در نقطه سوم که به خط قرمز برخورد کردیم به جای لو در یک های قرار داشتیم چه اتفاقی می افتد؟به تصویر بعدی دقت کنید:


در این تصویر ولی این اتفاق نیفتاده و ما از یک لو شروع کردیم 61 کندل بعد به یک لو رسیدیم این شد نصف چرخه (اینم باید در نظر داشته باشین که هر کدوم از نصف چرخه ها خودش یک چرخه کامله چون بازار به صورت فرکتالی در حال تکمیل هست) و اگر 61 کندل جلوتر برویم میرسیم به یک سقف که انتهای چرخه هست اینجا با یک دلیل مخالف رو به رو هستیم و دیگر چرخه به دوره بزرگتر انتقال داده نمیشود و از همانجا برمیگردیم تا وسط چرخه دقیقا نقطه وسطی که دایره ها همدیگر را لمس کرده اند تاچ کنیم که چنان هم شده است. این هم نحوه استفاده از این چرخه ها که با مطالعه کتاب هایی که داخل سایت وجود دارند میتوانید به صورت کامل این مطالب را فرابگیرید.

موفق تر از همیشه باشید.