روند در معنای لغوی هرچیزی که در حال حرکت به جهت خاصی باشد را میگوییم.در بازار فارکس ما بازار روند دار به بازاری میگوییم که در جهت صعود یا نزول در حال حرکت باشد.
در حالت کلی ما در بازار با سه حالت رو به رو هستیم که به صورت کامل در ادامه توضیح خواهیم داد.
اما قبل از ادامه بحث روند مواردی هست که نیاز هست آنهارا کامل توضیح دهیم اولین مورد صعود و نزول هست.
به چه چیزی میگوییم صعود و به چه چیزی میگوییم نزول؟
اگر یک صفحه دو بعدی را در نظر بگیریم که در راستای عمودی (مانند محور قیمت در چارت) خط کشی شده باشد و ما یک خط را در این صفحه رسم کنیم سه حالت برای ما بوجود می آید:
حالت اول این هست که نقطه پایان این خط رسم شده بالاتر از نقطه شروعش باشد در این صورت این خط صعودی هست.
حالت دوم این هست که نقطه پایان این خط رسم شده پایین تر از نقطه شروعش باشد در این صورت این خط نزولی هست.
و حالت سوم این هست که نقطه شروع و پایان در یک راستا قرار داشته باشند که در این صورت این خط نه نزولی هست و نه صعودی!
مورد بعدی امواج در روند هستند .
میدانیم که قیمت در طول مسیر حرکتی خود بارها تغییر جهت میدهد و حرکت میکند از هر تغییر تا تغییر بعدی را یک موج یا یک لگ میگوییم. به تصویر زیر نگاه کنید:
همانطور که در تصویر میبینید تعدادی خطوط رنگی و تعدادی فلش وجود دارند،هر فلش نشانگر یک تغییر هست پس خط رنگی مابین دو فلش یک موج یا یک لگ را نشان میدهد فارغ از اینکه حرکت این موج به سمت بالا بوده یا پایین نامش موج هست و حرکت به سمت پایین باعث ایجاد یک موج نزولی و حرکت به سمت بالا باعث ایجاد یک موج صعودی میشود.
در اینجا هر فلش که در نقطه تغییر قرار دارد نیست به عنوان گره یا راس این موج شناخته میشود راس بالایی یا پایینی!
همچنین به خاطر اینکه حرکت ما در بازار از سمت چپ به راست هست به همین دلیل فلش سمت چپ به عنوان اول موج و سمت راست به عنوان آخر موج شناخته میشود.
مفهوم دیگری که اینجا باید توضیح بدهیم امواج اصلی و اصلاحی هست.
امواج اصلی به امواجی گفته میشود که در جهت روند تشکیل میشوند و هم جهت و هم مسیر با روند حرکتی قیمت هستند
امواج اصلاحی به امواجی گفته میشود که در خلاف جهت روند تشکیل میشوند و هم جهت و هم مسیر با روند حرکتی قیمت نیستند.
به عنوان مثال در تصویر بالا خطوط زرد رنگ و مشکی رنگ موج اصلاحی و خطوط سبز و قرمز رنگ موج اصلی شناخته میشوند،چراکه همانطور که میبینیم قیمت یک روند صعودی داشته و دو خط زرد و سیاه در خلاف جهت روند یعنی نزول تشکیل شده اند و خط قرمز و سبز در جهت روند یعنی صعود تشکیل شده اند.علاوه بر این یک مشخصه دیگر نیز برای تشخیص امواج وجود و آن هم تعداد کندل های موج اصلی به نسبت موج اصلاحی هست.
تعداد کندل ها در امواج اصلاحی همواره کمتر از تعداد کندل ها در موج های اصلی هست.مشخصه دیگر حرکت نرمالتر و با شیب کمتر موجود در امواج اصلاحی نسبت به امواج اصلی هم هست .در واقع اگر یک دونده را در نظر بگیریم در امواج اصلی با تمام قدرت خود به دویدن میپردازد و در امواج اصلاحی با شتاب و سرعت کمتر و شیب حرکتی ملایمتر استراحت میکند زورش را جمع میکند تا بار دیگر به حرکت پرشتاب خود ادامه دهد.
مشخصه بالا برای روند های اصلاحی و اصلی یعنی تعداد کندل ها همیشه قطعی نیست و ممکن هست تعداد کندل های موج اصلاحی بیشتر از موج اصلی باشد ولی این نشان از برعکس شدن روند یا تغییر روند نیست بلکه تحلیل های دیگری دارد و نشانه هایی برای تغییر روند و تارگت را به ما میدهد که در جای مناسبش در موردش بحث میکنیم.
روندی صعودی
روند صعودی همانطور که از اسم آن پیداست حرکت قیمت به سمت صعود هست (تعریف صعود رو بالاتر اشاره کردیم) به طوریکه قیمت رفته رفته افزایش پیدا کند و در هر واحد از زمان که ما یک واحد از قیمت را داریم، نسبت به زمان قبل افزایش داشته باشیم (به صورت مقطعی شاید کندل های نزولی هم شکل بگیرند ولی در کل باید قیمت سیر صعودی و افزایشی داشته باشد.).
به صورت ساده تر تعریف روند صعودی این هست که سقف های بالاتر و کف های بالاتر شکل بگیرد و اگر برای این روند خطوط روند را رسم کنیم با یک سیر رو به بالا و افزایشی رو به رو هستیم.
بهتر است بخوانید : " همه چیز در مورد سقف و کف ها در بازار فارکس "
این روند صعودی جایی هست که ما همواره به فکر موج ها یا لگ های اصلاحی در جهت نزول برای ورود به معامله خرید در جهت روند اصلی یا صعودی هستیم. باید توجه کنیم که معامله در خلاف جهت روند ریسک مارا افزایش میدهد (شنا در جهت خلاف آب هم باعث غرق شدن میشه! )
یک نمونه از بازار صعودی را در تصویر زیر میبینید :
روندی نزولی
از طرفی روند نزولی همانطور که از اسم آن هم پیداست حرکت قیمت به سمت نزول هست (تعریف نزول رو بالاتر اشاره کردیم) به طوریکه قیمت رفته رفته کاهش پیدا کند و در هر واحد از زمان ک ما یک وحد از قیمت را داریم، نسبت به زمان قبل کاهش داشته باشیم (به صورت مقطعی شاید کندل های صعودی هم شکل بگیرند ولی در کل باید قیمت سیر نزولی و کاهشی داشته باشد.).
به صورت ساده تر تعریف روند نزولی این هست که سقف های پایین و کف های پایین تر شکل بگیرد و اگر برای این روند خطوط روند را رسم کنیم با یک سیر رو به پایین و کاهشی رو به رو هستیم.
این روند نزولی جایی هست که ما همواره به فکر موج ها یا لگ های اصلاحی در جهت صعود برای ورود به معامله فروش در جهت روند اصلی یا نزولی هستیم.باید توجه کنیم که معامله در خلاف جهت روند ریسک مارا همانند وارد شدن به معامله فروش در روند صعودی افزایش میدهد و باز هم شنا در جهت خلاف آب باعث غرق شدن میشود.
یک نمونه از بازار نزولی را در تصویر زیر میبینید:
بازار بدون روند (سایدوی یا رنج)
بازار بدون روند یا ساید(Sideway) یا رنج (Range) به بازار گفته میشود که هیچکدام از مشخصه های بازار صعودی یا نزولی را نداشته باشد. در واقع بازاری که ساید باشد در آن هیچ معامله ای نداریم شما اگر ندانید جهت به کدام سمت است چگونه قرار هست رانندگی کنید؟
نمونه ای از بازار ساید را در تصویر زیر میبینید :
در تصویر بالا خطوط سبز رنگ خطوط روند هستند که همانطور که میبنینی سقف های پایینتر و کف های بالاتر را مشاهده میکنیم.خطوط قرمز هم نوع دیگری از خطوط روند سقف به سقف و کف به کف هستند که همانطور که میبنییم این قسمت از بازار از بالا به سمت نزول و از پایین به سمت صعود حرکت میکند و در آخر نمیدانیم به کدام سمت حرکت میکند پس یک بازار ساید وی هست و روند مشخصی در آن مشاهده نمیشود.
از طرفی بازار ساید به بازاری هم اطلاق میشود که روند در آن مشخص نیست مانند همان تصویر بالا یعنی شما نمیتوانید جهت روند را در تصویر بالا مشاهده کنید هم صعودی هم نزولی و هم هیچکدام!!
معامله در این نوع بازار ها هم توصیه نمیشود . در مواجهه با بازار های ساید روش های دیگری به کار گرفته میشود که در پست های آتی در مورد آنها بحث خواهیم کرد.
موفق و پاینده باشید.
دیدگاه خود را بنویسید